Zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding leert je al gedurende de zwangerschap contact met je kindje te maken wat enorm belangrijk is omdat de hechting dan al begint, daarnaast is het een mogelijkheid om de zwangerschap en de bevalling als partners samen te beleven.

Zodra je zwanger bent kun je al, samen met je partner, contact maken met je kindje. Als je de eerste bewegingen voelt (dat is meestal rond de 16-20 weken) is het mogelijk dat je de reactie van hem of haar op je aanraking al gaan waarnemen. Contact maken doe je door beiden de handen op je buik te leggen en je kindje in je handen uit te nodigen. De ene keer komt het kindje door deze aanraking in beweging, een andere keer komt het juist tot rust. Op deze manier ontdek je samen waar je kindje zich het prettigst bij voelt. Deze positieve aandacht kan jullie kindje als prettig ervaren en het gevoel geven dat het welkom en geliefd is. Omdat elk ouderpaar verschillend is wordt de begeleiding individueel gegeven.

De begeleiding start rond de 16-20 weken en ziet er als volgt uit:

  • Vijf bijeenkomsten vóór de geboorte.

  • Eén bijeenkomst samen met je kindje, ongeveer zes weken ná de geboorte.

Behalve contact maken met elkaar en met je kindje, komen tijdens de haptonomische zwangerschapsbegeleiding ook onderwerpen aan bod zoals o.a.:

  • Een goede lichaamshouding

  • Ruimte maken in je schoot waardoor je je kindje makkelijker kunt dragen en het zich ondersteunt voelt.

  • Hoe je de zwangerschap en geboorte zoveel mogelijk samen kunt beleven op jullie eigen unieke manier

  • Welke plaats krijgt het kindje in jullie relatie?

  • Waarom de hechting nu al zo belangrijk is voor jullie kindje.

De geboorte
In de tweede helft van de zwangerschapsbegeleiding staat de geboorte centraal. We hebben het over de geboorte omdat we tijdens deze fase ook stil staan bij hoe het kindje zijn of haar geboorte zou kunnen ervaren. De verschillende fases van de geboorte worden hierin behandeld. Je oefent met het opvangen van weeën en er wordt aandacht besteedt aan het leren omgaan met pijn en het herkennen van lichamelijke signalen. Het vertrouwen in je lichaam neemt hierdoor toe. Je voelt hoe je je kracht optimaal kunt gebruiken zodat je je kindje tijdens de geboorte beter kunt begeleiden. Je partner speelt in de zwangerschap én bij de geboorte, een enorm belangrijke rol. Doordat je partner tijdens de zwangerschap al intensief bij jou en je kindje is betrokken, zal hij of zij beter in staat zijn om je bij de geboorte te ondersteunen. Deze betrokkenheid van beide partners bij de zwangerschap en de geboorte, vormt een goede basis voor een hechte band tussen ouders en kind.

Mogelijk verloopt de geboorte op een andere manier dan dat jullie graag gewild hadden, bijvoorbeeld in het ziekenhuis of je moet een keizersnee ondergaan. Tijdens de begeleiding wordt hier ook op ingegaan zodat jullie zo goed mogelijk voorbereid zijn. Tijdens de laatste afsluitende bijeenkomst met jullie alle drie samen, gaan we kijken hoe jullie de geboorte en de eerste weken als jonge ouders hebben ervaren. Hierbij besteden we aandacht aan hoe je op een meer haptonomische manier met je kindje om kunt gaan.

Als je de zwangerschap anders ervaart dan je had gehoopt
Tijdens deze bijzondere fase in je leven kan het zijn dat je je bewust wordt van negatieve ervaringen of een trauma. Dit kan je belemmeren in:

  • je verbinding met je kindje

  • het vertrouwen in jezelf laten groeien waardoor je angstig wordt of andere belemmerende gedachten of gevoelens krijgt

De begeleiding is zo opgezet dat er ruimte is om hieraan te werken om het vervolgens een plekje te kunnen geven.


Andere behandelingen